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POSITION STATEMENT:  Electrolyzed Water, Electrochemically Activated Water, and Electro-Activated Water 

Generated On-Site  

 

PURSUANT TO:  15A NCAC 18A .2600, .1300, .1800, 2800 and North Carolina Food Code Manual, Sections 4-703.11 

and 4-501.19 

 

SOURCE: Larry Michael, Branch Head, Food Protection and Facilities Branch 

 

QUESTION: Can establishments use a chemical sanitizer generated by a device located on-site? 

 

DISCUSSION AND RATIONALE:  

A variety of hard surface cleaners and sanitizers, such as sodium hypochlorite, can be generated on-site by technologies 

known as electrolyzed water, electrochemically activated water, and electro-activated water in pesticide-generating devices. 

In general, these devices produce cleaning and sanitizing products through electrically activating water and salt into ionic 

compounds containing oxidizers (e.g., oxygen, chlorine), as well as weak ionic reducing agents used as degreasers. 

 

The products lack an EPA registration number because EPA does not require registration of solutions generated and used on-

site. When process equipment is used to generate the product on-site for use within the facility, only the process equipment is 

given an EPA pesticide producing establishment number. This means the product labels will not bear an EPA registration 

number that Environmental Health Specialists would generally expect to see, but the device will have an EPA registration 

number for the process equipment.  

 

The user of the equipment should look to the device manufacturer for data to validate efficacy of the solution produced by the 

equipment as well as the conditions for use of the solution (e.g., concentration, temperature, contact time, pH, and other 

applicable factors). This data must be available on-site in the establishment. The manufacturer must also provide a testing 

method to verify that the equipment consistently generates a solution at the necessary concentration. 

 

In the supplement to the 2009 FDA Food Code (Paragraph 4-501.114 (F)), chemical sanitizers generated by a device located 

on-site may be used if the device (1) Complies with the Federal Insecticide, Fungicide and Rodenticide Act, (2) Complies 

with 40 CFR 152.500 Requirement for Devices, 40 CFR 156.10 Labeling Requirements, (3) Displays the EPA device 

manufacturing facility registration number on the device, and (4) is operated and managed in accordance with the 

manufacturer’s instructions. 

 

RESPONSE / INTERPRETATION: 

Since the solutions produced by electrolyzing devices are subjected to the same testing requirements as EPA-registered 

sanitizers and disinfectants, then sanitizers and disinfectants produced on-site by EPA-registered equipment are accepted as 

being equivalent to an EPA-registered sanitizer or disinfectant. Efficacy and conditions for use data must be available and a 

test kit or device must also be readily available to ensure compliance with the required solution concentrations. 

 

REFERENCES: Supplement to the 2009 FDA Food Code 

 
NOTE: Position statements are policy documents to clarify how to interpret or enforce a law or rule.  They are not enforceable on 
their own, but are intended to promote uniform interpretation and enforcement of the underlying law or rule.  


