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 POSITION STATEMENT:  Packaged Foods and Labeling in Food Establishments  

 

 PURSUANT TO:                      15A NCAC 18A .2600, 2009 FDA Food Code 

 

SOURCE:                                  Kristina V. Nixon, MPA, REHS, Field Supervisor 
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ISSUE:  Labeling PACKAGED FOODS in FOOD ESTABLISHMENTS regulated under 

15A NCAC 18A .2600  

 

This position statement supersedes any previously written labeling correspondence. 

 

DISCUSSION AND RATIONALE: 

  

Section 3-602.11 Food Labels of the 2009 FDA Food Code requires FOOD PACKAGED in a FOOD 

ESTABLISHMENT to be labeled as specified in paragraph (B) as follows: (1) the common name of the 

FOOD or accurate description; (2) if made from two or more ingredients, a list of all ingredients (including 

ingredients in each FOOD component, e.g., mayonnaise) in descending order of predominance by weight; 

(3) quantity of contents; (4) name and place of the business; (5) declaration of each MAJOR FOOD 

ALLERGEN; (6) nutrition labeling if health claims are made; and (7) disclosure of COLOR ADDITIVES in 

salmonid FISH.   

 

PACKAGED is defined in Chapter 1 of the 2009 Food Code as bottled, canned, cartoned, securely bagged 

or wrapped, whether PACKAGED  in a FOOD ESTABLISHMENT or a FOOD PROCESSING PLANT.  PACKAGED 

does not include a wrapper, carry-out box or other nondurable container used to containerize FOOD with 

the purpose of facilitating FOOD protection during service and receipt of the FOOD by the CONSUMER.  

 

The 2009 Food Code Annexes, Annex 3, offers Public Health Reasons (PHR) for each Code citation. The 

purpose of FOOD labels is to allow the consumer the opportunity to assess relevant information, especially 

allergen information, prior to obtaining the FOOD for purchase. When FOOD is displayed in a manner that 

promotes CONSUMER interaction with a FOOD EMPLOYEE prior to making a selection, the FOOD is 

considered PACKAGED for convenience and therefore FOOD labels are not required. This allows 

consumers to pick up protected FOOD without requiring serving UTENSILS and therefore be in compliance 

with the FOOD display requirements of the Code.   

   

 

 



 
  

 

RESPONSE / INTERPRETATION: 

 

The following scenarios are provided to clarify compliance with Section 3-602.11 Food Labels: 

 

1. Self-service PACKAGED FOODS at un-manned stations.  

When FOOD is displayed on a cafeteria type serving line and the line is not continually manned by FOOD 

EMPLOYEES, PACKAGED FOODS are required to be labeled (e.g., convenience store self-service displays, 

deli displays, meat market displays, cafeterias).  FOOD that is displayed in this manner must be labeled as 

specified in Paragraph 3-602.11(B).  

 

2. PACKAGED FOODS displayed at manned service lines. 

When FOOD is displayed on a cafeteria type serving line and the line is continually manned by FOOD 

EMPLOYEES, PACKAGED FOODS are not required to be labeled. Continually manned means that FOOD 

EMPLOYEES are available in a serving capacity at all times CONSUMERS are obtaining FOOD.  

 

3. FOOD PACKAGED for delivery and sale at a second location. 
PACKAGED FOOD transported to off-site locations for sale must meet labeling requirements unless handed 

out by a FOOD EMPLOYEE of the FOOD ESTABLISHMENT that PACKAGED the FOOD.  FOODS portioned per 

CONSUMER selection such as pizza delivery and Meals on Wheels are not required to be labeled.  

 

4. Bulk unPACKAGED FOODS available for CONSUMER self-service. 
Bulk FOODS shall be prominently labeled with the following information:  (1) the manufacturer’s or 

processor’s label that was provided with the FOOD; or (2) a card, sign, or other method that includes the 

information in paragraph 3-602.11(b).  A FOOD BAR where FOOD is selected in ready-to eat portions is not 

considered bulk dispensing and is exempt from labeling requirements.  

 

5. Bulk FOODS portioned per CONSUMER specification. 
No label is required unless a health, nutrient content, or other claim is made and the product is 

manufactured or prepared at another facility not owned by the same PERSON.  

 

To minimize label revisions due to ingredient additions or substitutions, the ingredients and likely 

ingredients may be included on the label.  

 

Food establishments may request a variance in accordance with Section 8-103.10 when food labeling is 

not in compliance with Section 3-602.11.  

 

REFERENCES: 

 

15A NCAC 18A .2600 

2009 FDA Food Code 

NC Food Code Manual 

 
NOTE:  Position statements are policy documents to clarify how to interpret or enforce a law or rule.  They are not 

enforceable on their own, but are intended to promote uniform interpretation and enforcement of the underlying law 

or rule.  

 

 

 

 

 

 

  
  

 

 


